Bakgrunnen for hjemmesida

 

De store hvite husene har stått der så lenge vi kan huske. Det er noe majestetisk over stedet som engang bar navnet Opdragelsesanstalten Toftes Gave. 

Helt siden Toftes Gave ble etablert på Helgøya har det blitt fortalt historier fra stedet. Historiene har vært om små gutter som av forskjellige årsaker havnet på Helgøya. Debatten om behandlingen har vært heftig. 

For ca. 10 år siden fikk Nes Friteater en ide om å sette opp et stykke med handling knyttet til Toftes Gave. Teaterstykket "Reiser ut når tiden kommer" ble satt opp i 2004 og ble spilt for ca. 3000 tilskuere. Gjennom denne prosessen våknet vår interesse for stedet og menneskene som en gang var der. Teaterstykket settes opp på nytt i 2013.

Vi ble raskt betatt og fikk et påtrengende behov for å dele historien om Toftes Gave med andre. Vår ambisjon er å formidle historiene på en fortellende måte uten å bli en aktør i debatten. Allikevel vil vårt utvalg av stoff kunne diskuteres.

Det vi forteller, handler om et system for behandling av små gutter.  Når stoffet leses, er det viktig å huske at mye var annerledes for hundre år siden. Kanskje er spesielt synet på barneoppdragelse det området som har gjennomgått den største forandringen.

Kildematerialet knyttet til Toftes Gave er omfattende. Enkeltskjebner er tydelige.  Det vi viser fram er tilgjenglig for offentligheten. 

Vi ønsker at dere skal oppleve stoffet like gripende som vi gjør, og vi håper å skape en forståelse for hvorfor det gikk som det gikk…..